In memoriam Jan van der Burg

5 juni 2020

Jan van der Burg is op dinsdag 2 juni jl. overleden. Hij was al enige tijd ernstig ziek.

Wij kennen Jan al lange tijd als een trouw lid van de PvdA (ruim 45 jaar) en een trouw bezoeker van de ledenvergaderingen. Hij was geen man die op de voorgrond trad, maar er ging heel wat schuil achter deze bescheiden man. Hij was een rasechte socialist en kon absoluut niet tegen onrecht. Hij was ook niet altijd een gemakkelijke man; bepaalde zaken waren moeilijk bespreekbaar vanwege zijn uitgesproken mening. Jan had zeker wel humor, maar op een meer subtiele manier. Hij was overwegend serieus en voerde graag de discussie. Naast zijn belezenheid en het volgen van de actualiteit was Jan een vakbondsman in hart en nieren. Ruim 60 jaar was hij lid van de goede vakbond en heeft daar ook nog vrijwilligerswerk voor gedaan. Verder was Jan jarenlang bestuurslid van de Wijkbelangenvereniging Drievliet, die vanaf 1978 zelfstandig wijkcentrum De Fuik in Drievliet runde. Jan en zijn vrouw Wil waren onafscheidelijk tot zij, na een langdurige ziekte-periode vorig jaar overleed. Het was liefde op het eerste gezicht en Jan heeft haar met liefde en toewijding verzorgd tot het niet meer nodig was. Hij spaarde zichzelf daarbij niet en deed de noodzakelijke dingen liever zelf, dan het over te laten aan de thuishulp met steeds wisselende medewerkers.

Tot op het laatst is Jan doorgegaan met het volgen van het nieuws en vormde steeds zijn mening daar over. Je staat verstelt over wat hij allemaal las en volgde en wat hij uit het verleden kon ophalen.

Hij was niet bang voor de dood en ging ‘gewoon’ door met zijn leven voor zover zijn lichaam dat toeliet. En dat lichaam was op dinsdag 2 juni helemaal op. En zo is Jan van ons heen gegaan; strijdbaar tot op het eind.

Jan was 82 jaar oud. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden op 8 juni a.s.