Algemene beschouwing 2020

9 november 2020

PvdA Ridderkerk – algemene beschouwing 2020

Lokaal kan het verschil maken

SAMEN MAKEN WIJ RIDDERKERK

Ridderkerk is een prachtig dorp. Van Bolnes, Slikkerveer, Oost, Rijsoord en het Centrum tot Drievliet, West, Oostendam en het Zand. Maar Ridderkerk is meer dan een verzameling wijken. Het zijn de ruim 45.000 inwoners die Ridderkerk maken tot wat het is: een samenleving. Een samenleving die wordt gevormd door de mensen die in ons dorp wonen, winkelen, vrienden ontvangen, hun hobby’s uitoefenen, (vrijwilligers)werk doen, kinderen opvoeden of de buren helpen. De kracht van Ridderkerk zit in alle betrokken inwoners die zich inzetten voor een ander.

De PvdA Ridderkerk staat midden in de lokale samenleving. Wij weten wat er speelt doordat we hier wonen, werken en actief met mensen in gesprek gaan. Mensen weten ons ook te vinden. De onderwerpen in deze algemene beschouwing zijn het resultaat van de gesprekken die wij de afgelopen maanden – met in achtneming van de coronamaatregelen – hebben gevoerd.

Goed wonen, goed werk, goede zorg en een dienstbaar gemeentebestuur. De PvdA Ridderkerk staat ervoor.

Financiën.

Voor ons ligt een begroting opgesteld zonder verwerking van de effecten van de Coronacrisis. Veel gemeenten hebben besloten om de begroting en de ambities af te stemmen op de realiteit en de verwachte effecten van de Coronacrisis. Dit college heeft besloten dit niet te doen. Een eerste inventarisatie van de financiële gevolgen volgde recent in oktober, tegelijk met de Tweede Tussenrapportage.

Er zijn gelukkig goed gevulde reserves. Dit geld mag ons inziens niet alleen naar stenen gaan maar moet ook in mensen worden geïnvesteerd. Zo royaal als er miljoenen worden geïnvesteerd in het Ruimtelijk domein, zo conservatief lijkt de impact van Corona begroot op het sociaal domein.

Uit de notitie Onderzoek en analyse naar de continuiteit van cruciale zorg ten tijde van de Coronacrisis wordt gesproken over de stress en impact bij wijkteams en WMO en regionale jeugd hulp.

De volgende onderwerpen kwamen als zeer belangrijk naar voren:

  • Overbelasting en wegvallen mantelzorgers
  • Overbelasting gezinnen/ ouders
  • Niet verleende zorg (diverse doelgroepen)
  • Uitgestelde zorg (ontstaan van toename zorgvragen)
  • Tekort aan PBM’s
  • Zorgmijders

De coronacrisis zorgt bij meer inwoners voor werkonzekerheid, inkomensdaling, zichtbaar worden van verborgen armoede, onvoldoende middelen voor het goed volgen van thuisonderwijs, meer huiselijk geweld en eenzaamheid. Gezien al de genoemde effecten, de overgang naar nieuw beleid, de wachtlijsten, de eerste analyse en de waarschuwingen van de drie Planbureaus en hun oproep tot een Sociaal Offensief verwachten wij dan ook dat Ridderkerk meer kosten op het Sociaal Domein als gevolg van de Corona crisis zou moeten maken dan de maximaal €1,6 miljoen waarmee gerekend is. Huishoudens hebben door Corona te maken met tegenvallende inkomsten. In deze begroting wordt voorgesteld om de lokale lasten met veel meer dan het inflatiepercentage te laten stijgen.De optimistisch ingeboekte vermindering op de BUIG gelden is teruggedraaid. Ons inziens is het ook reëel om dat te doen met de vermindering van het budget voor schuldpreventie.

De Coronacrisis heeft een grote impact op de Ridderkerkse samenleving. Wij vragen het college om te komen met een lokaal Plan van Aanpak.

De PvdA is voorstander van het ophalen van ideeen bij inwoners over de besteding van de Enecomiljoenen. En voor het behouden van een goede reserve voor het opvangen van onverwachte tegenslagen en ambities van komende colleges.

GOED WONEN

Sociale woningvoorraad op peil brengen en houden

De druk op de sociale woningmarkt blijft onverminderd groot in Ridderkerk. De wachtlijst voor een sociale huurwoning is voor veel inwoners inmiddels opgelopen tot meer dan vijf jaar. Het helpt daarbij niet dat de twee voorgaande colleges er samen met Woonvisie op hebben ingezet om de sociale woningvoorraad met 1700 (!) woningen in te krimpen. Deze lijn is aanvankelijk door het huidige college doorgezet. Het resultaat is dat er voorlopig ruim duizend sociale huurwoningen minder zijn. Vorig jaar tikte de provincie Ridderkerk op de vingers dat wij ongewijzigd beleid het tekort aan sociale (huur)woningen te ver oploopt. Daarop is met Wooncompas en Progressie afgesproken dat de sociale woningvoorraad van Wooncompas de komende jaren minimaal gelijk moet blijven. De PvdA Ridderkerk is van begin af aan tegen het inkrimpen van de sociale woningvoorraad geweest. Ook voor gewone Ridderkerkers met een inkomen tot iets boven modaal, zoals onderwijzers, verpleegkundigen en politieagenten, moeten er voldoende mogelijkheden zijn om een geschikte woning in de eigen gemeente te vinden. Ridderkerk is nooit een Wassenaar aan de Waal geweest. Wij hopen dat dit een voorzichtig begin is van de koerswijziging waar wij steeds om vragen. Bij een gelijkblijvend aantal sociale huurwoningen is er echter nog steeds sprake van een tekort. Wij verwachten daarom dat er de komende jaren stevig op wordt ingezet om de sociale woningvoorraad op peil te brengen en te houden door sociale huurwoningen bij te bouwen, om te beginnen door bestaande plannen van Wooncompas opnieuw tegen het licht te houden en te kijken waar extra woningen kunnen worden bijgebouwd. Woningen zouden zoveel mogelijk met voorrang aan Ridderkerkers moeten worden toegewezen.

Huurverhoging is gemiste kans

Een ander probleem dat speelt bij het inkrimpen en vernieuwen van de sociale woningvoorraad is dat vooral de sociale huurwoningen met een relatief lage huur verdwijnen. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar bij de vernieuwing in het Centrum. Veel woningen met een huur tussen de € 300 en 500 worden gesloopt. De woningen die worden teruggebouwd, hebben allemaal een huur van rond de € 735. Dat is voor veel mensen niet te betalen. Het gevolg is dat het voor Ridderkerkers met een smallere beurs die door de sloop van hun woning noodgedwongen moet verhuizen, steeds moeilijker wordt om een passende woning te vinden. Laat staan voor Ridderkerkers die om een andere reden willen verhuizen. Regelmatig is het aanbod van beschikbare huurwoningen in Ridderkerk op Woonnet Rijnmond minder dan tien (!). De PvdA Ridderkerk vindt dat het college er bij Wooncompas op had moeten aandringen om dit jaar geen huurverhoging door te voeren nu veel mensen met financiële onzekerheid te maken als gevolg van het coronavirus. Een gematigde huurverhoging of niet, de huur is voor veel mensen meer gestegen dan hun inkomen. Huurdersvereniging Progressie had hier wel om gevraagd bij Wooncompas, maar heeft nul op het rekest gekregen.

Woningen bouwen onder de € 200.000

In de huidige woningmarkt is het starters en mensen met een inkomen tot iets boven modaal steeds lastiger om een huis te kopen. Ook ouderen met een klein pensioen zitten vast op de huidige woningmarkt. De huizenprijzen zijn explosief gestegen en dat zie je ook terug in de prijzen van bestaande woningen en nieuwbouwhuizen in Ridderkerk. Neem alleen al de nieuwbouw koopwoningen die voor veel geld in Het Zand zijn gebouwd. Huren zou voor meer mensen een alternatief kunnen zijn, maar de wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang. Vrije sectorwoningen met een huurprijs vanaf € 735 zijn voor veel mensen niet te betalen en al helemaal niet voor wie net begint met werken. Het moeilijk kunnen vinden van een betaalbare koop- of huurwoning is één van de redenen dat jongeren en andere Ridderkerkers naar andere gemeenten verhuizen. Willen we deze Ridderkerkers in Ridderkerk houden, dan zijn er meer betaalbare woningen nodig voor kopers, huurders en doorstromers. Bij de op te stellen woonvisie is betaalbaar wonen een speerpunt voor de PvdA Ridderkerk. In sommige andere gemeenten wordt onderzocht hoe de prijs van nieuwbouw koopwoningen omlaag kan worden gebracht, bijvoorbeeld door te kijken naar mogelijkheden als erfpacht, koopstart, het inzetten dan wel verwerven van eigen gemeentelijke grondposities en het verbinden van speculatievoorwaarden aan de verkoop van woningen die vanuit de betaalbaarheidsdoelstelling worden aangeboden.  Wij vinden het belangrijk dat deze mogelijkheden ook in Ridderkerk worden onderzocht en dat de resultaten van dit onderzoek worden betrokken bij de op te stellen woonvisie. Daarnaast zien wij graag dat er een bewoningsplicht wordt ingesteld voor nieuwbouw koophuizen zodat die niet gekocht kunnen worden om gelijk weer met winst te worden doorverkocht of tegen een hoge huur te worden verhuurd.

M: wij dienen een motie in om te onderzoeken hoe de prijs van nieuwbouwkoop woningen omlaag kan worden gebracht zodat er ook woningen onder de 200.000 gebouwd kunnen worden. Dit moet de kansen van starters, ouderen met een bescheiden pensioen en andere Ridderkerkers op de lokale woningmarkt vergroten. 

 Wonen en werken in de Huishoudschool

De PvdA Ridderkerk is voor het behoud van de Huishoudschool. De Huishoudschool is een karakteristiek gebouw met historische waarde. Het is bovendien een gebouw waar veel Ridderkerkers zich verbonden meevoelen. De raad heeft onlangs ingestemd met het renoveren van het casco, het skelet, van het gebouw. Dat is hard nodig, want het gebouw is de afgelopen jaren verkrot. Wij vinden dat het college daarbij kritisch naar zichzelf moet kijken. Gebruikers en meerdere partijen in de raad hebben regelmatig aandacht gevraagd voor de verkrotting van de Huishoudschool. Dit had voor het college aanleiding kunnen zijn om betere afspraken over het onderhoud te maken. Dan was er nu mogelijk geen kwart miljoen euro nodig geweest om alleen al het casco te herstellen. De PvdA Ridderkerk wil graag dat ervoor de verkiezingen een duidelijke visie komt van het college aangaande deze locatie. Daarbij zijn wij gecharmeerd van de ideeën van een aantal inwoners dat daar een kans ziet om verschillende vliegen in een klap te slaan:

  1. behoud van een in het oog springend historisch pand en de aanleg voor een uniek parkje met de vleugelnootboom als één van de parels;
  2. ruimte voor wijkactiviteiten (ontmoeting!);
  3. onderdak voor startende ondernemers;
  4. mogelijkheden voor kunst en cultuur;
  5. werken en wonen met zorg.

Meer en beter groen

Ridderkerk is een groene gemeente en dat is mooi! Je hebt standaardgroen zoals gemaaide plantsoenen en goedkoop-in-onderhoud-groen. En groen van hoge kwaliteit met veel soorten bloeiende planten. Doordat soorten zijn verdwenen en door het gebruik van pesticiden zijn er steeds minder bijen, vlinders en vogels. En zij zijn hard nodig voor een gezonde leefomgeving. Groen is er niet alleen voor het mooi. De bomen zuiveren onze lucht, dempen geluid en huisvesten veel insecten. Daarom is de PvdA Ridderkerk kritisch over grootschalige bomenkap in onze gemeente. Daarnaast zijn in het verleden bomen bovenop kabels geplant waardoor deze nu moeten wijken voor onderhoud aan of voor aanleg van nieuwe kabels. Dan is het belangrijk dat er snel daarna een nieuwe grote boom op een betere plek maar wel vlakbij de gekapte boom terugkomt. Wij zien graag dat er meer werk van wordt gemaakt om de hoeveelheid groen in onze gemeente te laten stijgen, door het aanleggen van buurttuinen in straten die daarvoor belangstelling hebben en door in overleg met relevante partners als de provincie werk te maken van een groene gordel om Ridderkerk. De voor de zomer door de raad vastgestelde Groenvisie ziet er veelbelovend uit, maar alles valt of staat met de uitvoering. De PvdA Ridderkerk heeft er regelmatig voor gepleit dat de gemeente een ambtenaar met specifieke ecologische kennis in dienst neemt die kan zorgen voor een gedegen borging van ecologisch groenbeheer in de uitvoering van beleid. Wij zijn blij dat de gemeente inmiddels zo’n ambtenaar heeft aangesteld.

Maak van Ridderkerk een zwerfafvalvrije gemeente; aanvalsplan zwerfafval

Zwerfafval zorgt voor een rommelig straatbeeld, is schadelijk voor dieren en het milieu en leidt tot gevoelens van onveiligheid. Het is niet voor niets dat zwerfafval bij inwoners in veel gemeenten in de top drie van ergernissen staat. In een uit 2016 daterend onderzoek stond het zelfs op de eerste plaats. De PvdA Ridderkerk heeft regelmatig contact met inwoners die zich ergeren aan het zwerfafval op straat. Het gaat om afval dat bij afvalbakken ligt, dat naast afvalcontainers wordt geplaatst of zomaar ergens wordt gedumpt. Een veel gehoorde klacht daarbij is dat het lang duurt voordat het afval wordt opgeruimd. Inwoners hebben een eigen verantwoordelijkheid om de leefomgeving netjes te houden en veel inwoners nemen die verantwoordelijkheid ook. De gemeente dient erop haar beurt voor te zorgen dat er voldoende afvalbakken en afvalcontainers zijn en dat deze wanneer ze vol zijn tijdig worden geleegd. De stichting Nederland Schoon zet zich ervoor in dat heel Nederland uiterlijk in 2030 zwerfafvalvrij is en ondersteunt gemeenten daar bij. Wij zien graag dat het college een aanvalsplan zwerfafval opstelt om van Ridderkerk uiterlijk in 2030 een zwerfafvalvrije gemeente te maken. Dit plan dient nadrukkelijk ook verbeteringen op de korte termijn te bevatten, zoals het sneller opruimen van zwerfafval en bijplaatsingen bij afvalcontainers na een gedane melding (bij voorkeur binnen één dag) en het actief verplaatsen van afvalbakken zodat zij handig gepositioneerd staan ten aanzien van loop- en fietsroutes.

M: wij dienen een motie in waarin we het college vragen om een plan op te stellen om van Ridderkerk een zwerfafvalvrije gemeente te maken. 

Geluidwerende maatregelen bij West en het Oosterpark

De PvdA Ridderkerk vraagt al langer aandacht voor de leefbaarheid in en rond het Oosterpark. Naar aanleiding van een door ons samen met de VVD ingediende motie heeft het college vorig jaar een onderzoek laten uitvoeren naar mogelijke geluidwerende maatregelen bij de A15 langs het Oosterpark en de effecten daarvan. Dit onderzoek was helaas niet volledig. Er is daarom een vervolgonderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit vervolgonderzoek zijn onlangs door de commissie Samen Wonen besproken. Naar verwachting zal de raad in december een beslissing nemen over welke geluidwerende maatregelen er genomen zullen worden bij het Oosterpark. De PvdA Ridderkerk heeft daarbij een voorkeur voor een geluidscherm van acht meter hoog. Dit heeft ook de voorkeur van 3VO.Biotoop. Wij vinden het belangrijk dat als de raad een beslissing heeft genomen, er zo snel mogelijk met de uitvoering wordt gestart. Twintig jaar (!) geleden zijn omwonenden al geluidwerende maatregelen toegezegd in dit gebied. Vorig jaar heeft de raad al besloten dat het ‘gat’ in West wordt dichtgemaakt. De Werkgroep Lucht en Geluid spant zich daar al heel lang voor in. De PvdA Ridderkerk vindt het een gemiste kans dat niet is gekozen voor een doorzichtig scherm. Daarmee had enigszins tegemoet gekomen kunnen worden aan de bezwaren van bewoners van het Seringenplantsoen die hun uitzicht op de snelweg niet kwijt willen. Wij gaan ervan uit dat in het vervolgtraject wel rekening wordt gehouden met hun wensen.

Aandacht voor het Sportpark Bolnes en de Rowdies

SV Bolnes, RLTC en de hondenvereniging hebben mooie plannen om het Sportpark Bolnes te verduurzamen en te laten uitgroeien tot een extra ontmoetingsplek voor de wijk. Daaraan komt door de voorgenomen sloop van de Beverbol nog meer behoefte. De PvdA Ridderkerk vindt het belangrijk dat de gemeente actief met de verenigingen meedenkt en deze ondersteunt. Wij kijken dan ook uit naar de visie die het college in de maak heeft ten aanzien van het Sportpark Bolnes. Bij de forse investeringen die in Ridderkerk zijn gedaan en nog worden gedaan in nieuwe accommodaties en schoolgebouwen, is Bolnes er tot nu toe bekaaid vanaf gekomen. Wij zien graag dat hier verandering in komt. De Rowdies spelen al jaren honk- en softbal op een hoog niveau, maar doen dat inmiddels met steeds meer teams op te kleine velden. Zij krijgen daarvoor dispensatie van de bond, maar dat is geen ideale situatie. Het is bovendien een situatie die niet kan blijven voortduren. Wij vinden het van belang dat er snel duidelijkheid komt voor de Rowdies over de uitbreiding/verhuizing van de velden. Bij de herinrichting van het Oosterpark dienen alle belangen te worden gewogen.

Label Nieuw Reijerwaard niet aanpassen

De PvdA Ridderkerk vindt dat op de gemeente de verantwoordelijkheid rust om te zorgen voor een leefbare leefomgeving voor de bewoners van de Rijksstraatweg. Wij zijn erop tegen dat het huidige agrofoodlabel van Nieuw Reijerwaard wordt aangepast. Als wordt toegestaan dat bedrijven uit zwaardere milieucategorieën zich kunnen vestigen op het bedrijventerrein, neemt de overlast voor omwonenden alleen maar verder toe. Eind 2017 is mede op ons initiatief een motie aangenomen voor een lucht- en geluidmeetpunt op Nieuw Reijerwaard. Het meetpunt maakt inzichtelijk hoe de lucht- en geluidkwaliteit zich bij de woningen ontwikkelen als er zich meer bedrijven vestigen op het bedrijventerrein en de verkeersstromen daardoor toenemen. Dit was een wens van omwonenden. Op basis van de resultaten van de metingen kunnen indien nodig (aanvullende) maatregelen worden genomen om de leefbaarheid te garanderen. Zeker als er straks drie grote windturbines op het bedrijventerrein komen te staan en de geluidsbelasting als gevolg daarvan verder toeneemt. Een goede en tijdige verkeersontsluiting van het verkeer van en naar Nieuw Reijerwaard blijft een belangrijk aandachtspunt. De aanleg van een derde ontsluitingsweg dwars door de Boomgaard is en blijft voor ons onbespreekbaar.

GOED WERKEN

Volgorde centrumplan en proef met gratis parkeren

Het Ontwikkelperspectief Centrum, de toekomstvisie voor het winkelcentrum, wordt uitgewerkt in verschillende deelplannen. De meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met het eerste deelplan over het gebied van de weekmarkt, Jan Steenstraat en de parkeerplaatsen achter de Ridderhof. Voor €2,5 miljoen komt er een nieuwe fietsenstalling, worden parkeerplaatsen herschikt (er verdwijnen negentien gratis parkeerplaatsen) en wordt de weekmarkt verplaatst. De vrachtwagens die de winkels bevoorraden, kunnen voortaan alleen nog via de Jan Steenstraat. De PvdA Ridderkerk heeft tegen dit plan gestemd. We vinden het belangrijk dat er geïnvesteerd wordt om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken en de leegstand terug te dringen. We vragen ons af of de forse investering nu in dit gebied het meest nodig is. De loop zit er in dit gebied goed in en er is bijna geen leegstand. Sterker nog, we hebben inwoners gesproken die aangeven door de toenemende leegstand vooral de Versmarkt en omringende winkels te bezoeken. De uitbraak van het coronavirus maakt dat gemeenten straks minder geld te besteden hebben. En dat het geld dat er wel is, anders uitgegeven moet worden. De PvdA Ridderkerk had daarom graag gezien dat wordt ingezet op een proef met gratis parkeren. En dat de plannen om het Koningsplein, het Sint Jorisplein en de Schoutstraat/Sint Jorisstraat op te knappen en gezelliger te maken naar voren waren gehaald. Investeringen in die gebieden maken het totale winkelcentrum aantrekkelijker om langer te verblijven. Een andere fietsenstalling en een verplaatste weekmarkt zullen voor veel mensen niet voldoende reden zijn om het winkelcentrum vaker en langer te bezoeken.

Bloembakken terug in het winkelhart

Sommige maatregelen om het winkelhart ook op langere termijn levend en vitaal te houden vergen nader onderzoek. Dat neemt niet weg dat er ook op korte termijn al maatregelen genomen kunnen worden die bijdragen aan een aantrekkelijker winkelhart. De BIZ Centrum heeft al meermaals aangegeven graag te zien dat de in 2010 wegbezuinigde bloembakken terugkeren in het winkelhart. Tot die tijd zorgde de gemeente voor de bloembakken, de beplanting en het onderhoud ervan. De PvdA Ridderkerk ondersteunt deze oproep van harte. Bloemen en planten verfraaien de openbare ruimte en zorgen voor aantrekkelijke toegangspleinen naar de winkels.

Schaatsbaan en Ridderkerkdag

De PvdA Ridderkerk is zoals bekend een groot voorstander van evenementen in alle wijken van Ridderkerk. Evenementen dragen bij aan ontmoeting tussen jong en oud. Bovendien zijn zij een steuntje in de rug voor onze lokale ondernemers die hun best doen om te zorgen voor aantrekkelijke winkelcentra. Helaas hebben veel evenementen sinds de uitbraak van het coronavirus geen doorgang kunnen vinden. Wij krijgen veel vragen van inwoners of de intocht van Sinterklaas dit jaar doorgaat. In tegenstelling tot veel andere gemeenten heeft Ridderkerk hierover nog geen mededelingen gedaan. De PvdA Ridderkerk zet zich al meerdere jaren op allerlei manieren in voor de terugkeer van de geliefde schaatsbaan op het Koningsplein waarbij de horeca op het plein de consumpties verzorgt. Voor de zomer is er een motie van ons aangenomen waarbij de raad geld beschikbaar heeft gesteld om financieel bij te dragen aan de organisatie van een schaatsbaan. Mocht ook dit evenement vanwege het coronavirus niet doorgaan, dan gaan wij ervan uit dat dit geld wordt doorgeschoven naar volgend jaar. Niemand die weet hoe het coronavirus zich ontwikkelt, maar als het volgend jaar weer mogelijk is om een feestje te vieren, lijkt het ons een leuk idee om een Ridderkerkdag te organiseren om met elkaar te vieren hoe mooi het is om Ridderkerker te zijn. De burendag zou als inspiratie voor de dag kunnen dienen. Gemeenten, inwoners, ondernemers en wijkideeteams zouden de dag samen kunnen organiseren. Met uiteraard een financiële bijdrage van de gemeente.

V: Gaat de intocht van Sinterklaas dit jaar door? Zo nee, waarom is dit nog niet gecommuniceerd aan inwoners en ondernemers? Zo ja, in welke vorm? 

Behoud van winkelstrips en supermarkten

Met diverse en goede winkels in de gemeente stijgt de leefbaarheid. Het aantal vers speciaalzaken neemt in Nederland af, in Ridderkerk lijkt het stabiel. Dat lukt alleen met goede producten, de inzet van de winkeliers en van trouwe consumenten. Veel winkels hebben een sociaal gezicht door een praatje bij de kassa, herkennen van dementie en door het sponsoren en steunen van lokale evenementen en projecten. Behoud van winkelstrips en supermarkten als Boon’s Markt en de Aldi zijn ook daarom belangrijk voor een wijk. De gemeente speelt hierin een belangrijke rol, zoals we hebben gezien bij het aangekondigde vertrek van Lidl Vlietplein en op een heel andere manier bij de verbouwing van Lidl Bolnes. Vanwege verwachtingen en toezeggingen zouden gemeente, ondernemers en omwonenden veel eerder in gesprek moeten gaan. Als winkels verdwijnen hebben vooral ouderen en mensen die minder mobiel zijn een probleem. De PvdA Ridderkerk vindt dat serieus gekeken moet worden of in de winkelstrips die nu geen winkelfunctie meer hebben, zich in de toekomst ook weer winkels kunnen vestigen.

Vrijwilligers en verenigingen 

Ridderkerk heeft een rijk verenigingsleven. Een verenigingsleven dat er dankzij de inzet van betrokken vrijwilligers voor zorgt dat er in onze gemeente op sportief, cultureel en muzikaal gebied altijd iets te doen is. Maar ook een verenigingsleven dat door de uitbraak van het Coronavirus een flinke (financiële) knauw heeft gekregen. Inkomsten zijn grotendeels weggevallen, terwijl de vaste lasten zoals de huur of hypotheek gewoon doorlopen. Het college heeft de huren van sportverenigingen over de periode van 1 maart tot 1 juni automatisch kwijtgescholden. De huren van culturele verenigingen en maatschappelijke organisaties zijn op hun verzoek kwijtgescholden. Gemeenten hebben hiervoor later geld van het Rijk gekregen. Het besluit van het college heeft dus weinig geld gekost. Naar aanleiding van een mede door de PvdA Ridderkerk ingediende motie zijn ook de huren over de periode van 1 juni tot 1 september kwijtgescholden. Inmiddels zijn de huren vanwege de nieuwe coronamaatregelen kwijtgescholden tot het einde van het jaar. Wij vinden dit een goed besluit. Het is een steuntje in de rug voor verenigingen en maatschappelijke organisaties in deze barre tijd. En een blijk van waardering voor de inzet van al die betrokken vrijwilligers. Daarbij vragen wij nogmaals aandacht voor de financiële ondersteuning van verenigingen en maatschappelijke organisaties met een eigen accommodatie. Ook zij hebben te maken met teruggelopen inkomsten en mogen niet vergeten worden.

V: op welke wijze worden verenigingen en maatschappelijke organisaties met een eigen accommodatie (financieel) ondersteund?

 Veiligheid

In Ridderkerk zijn er jongeren en jongvolwassenen die een ander pad op lijken te gaan of gevoelig zijn voor drank- en drugs en criminele intenties. De thuissituatie en soort vrienden werken daarin door. De samenwerking tussen het wijkteam, sportverenigingen, scholen, politie en jongerenwerkers is belangrijk voor deze groep. Ook in coronatijd.

In beantwoording op vragen over signalen over drugsoverlast wordt aangegeven dat bewoners en ondernemingen vooral moeten melden. Veel inwoners ervaren niet dat zij gehoord worden door het ontbreken van zichtbare actie of terugkoppeling. Omwonenden en ondernemers van het Dillenburgplein en wijkcentrum Slikkerveer hebben de handen ineen geslagen nadat er geen reactie kwam. Ook omwonenden van het Huigensplantsoen, Erasmuspark en Sporthal Drievliet zijn meldmoe.

Wij vragen het college in gesprek te gaan met de wijkregisseurs en de politie hoe gezorgd kan worden dat inwoners hun rol van ‘extra ogen en oren in de wijken’ op een goede manier willen blijven vervullen.

GOEDE ZORG

Zet in op Sociale duurzaamheid 

Corona laat de kwetsbaarheden zien in de Ridderkerkse samenleving. Duidelijk is dat Corona sommige groepen harder treft dan anderen.

Jongeren, flexwerkers, werknemers met een nuluren contract hebben weinig bescherming, het inkomen van velen ligt onder het sociaal minimum. Maar ook de huishoudens met meerdere banen worden getroffen als er geen buffer is. Het is op korte termijn niet mogelijk om snel meer inkomen te genereren of vaste lasten te verlagen. Veel huishoudens die nu in de problemen zitten redden het voor Cororna prima. En naar verwachting daarna ook. Maar nu is er grote moeite met het betalen van vaste lasten en ontstaan er schulden.

Voorkom  problematische schulden

De drie Nederlandse planbureaus waarschuwen voor de ‘schuldentsunami’ die gaat komen. De Landelijke Clientenraad waarschuwt dat door de jaarlijkse verlaging van de bijstand er vanaf 2021 een steeds groter deel van de mensen in de bijstand onder de armoedegrens komt.

Het lijkt verstandig om voor te bereiden en inzichtelijk te maken wat op korte termijn gedaan kan worden en wat er verder nodig is om problematische schulden in Ridderkerk te voorkomen. Ridderkerk schuldenvrij is een mooi streven.

De PvdA Ridderkerk vroeg in voorgaande jaren om een pilot voor het opkopen van schulden van jongeren. Dat lijkt nu te gaan gebeuren.

Met het instellen van een landelijk waarborgfonds voor saneringskredieten is het instrument nog aantrekkelijker geworden. Ook voor de nieuwe groep schuldenaren die het voorheen prima konden redden. Het instrument saneringskredieten wordt in andere gemeenten al succesvol ingezet. Met een saneringskrediet worden schulden overgenomen door de gemeente en door de schuldenaar afbetaald. Schuldeisers weten dan snel hoeveel geld ze ontvangen en schuldenaars hoeveel ze af moeten betalen. Incassokosten en andere invorderingskosten die een schuld in korte tijd kunnen ver(drie)dubbelen worden voorkomen.

Werkzoekende jongeren van 18-27 jaar die een bijstandsuitkering aanvragen moeten eerst vier weken zoeken naar werk of een opleiding voordat de aanvraag in behandeling wordt genomen. Gemeenten mogen afzien van die termijn. De vraag is of dat niet vaker moet gebeuren om schulden en dakloosheid te voorkomen.

Jongeren van 18-21jaar die niet bijgestaan worden door de ouders kunnen een aanvulling krijgen van de gemeente op hun bijstanduitkering die te laag is om van te leven. Dat gebeurt weinig.

Nieuwe werkzoekenden kunnen ook niet zomaar bij iemand onderdak vinden omdat de kostendelersnorm kan gaan gelden. De gemeente kan besluiten om daar vaker maatwerk toe te passen om dakloosheid te voorkomen.

De bijzondere bijstand is aan regels gebonden en tegelijkertijd is er wel meer mogelijk dan nu gebeurt. De gemeente bepaalt of het een gift of een lening is. Wat kan en wil de gemeente met de Bijzondere Bijstand doen om problematische schulden te voorkomen?

Op onze vraag over kwijtscheldingen wordt aangegeven dat in Ridderkerk in tegenstelling tot Barendrecht en Albrandswaard er nooit volledige kwijtschelding van aanslagen is. In de andere BARgemeenten is dat wel zo. Is het college bereid om dit in lijn te brengen met de andere gemeenten?

Laten we lokaal meer inzetten om problematische schulden met alle negatieve maatschappelijke effecten van dien, te voorkomen.

Motie: wij dienen een motie in om juist nu problematische schulden te voorkomen.

 Bestaanszekerheid 

Voor 14

Het Nibud bracht in kaart wat mensen met een minimumbudget te besteden hebben en zette dit af tegen de minimaal onvermijdbare uitgaven.

Zowel alleenstaanden als gezinnen die werken en het minimumloon verdienen, komen nu structureel geld tekort. Met stress, groot beroep op de gezondheidszorg en schulden tot gevolg. Maatschappelijke effecten die veel geld kosten.

Het NIBUD heeft de afgelopen vijf jaar het minimumbeleid van tachtig gemeenten bekeken. Daaruit blijkt dat een aantal groepen structureel niet rondkomt. Zelfs al vragen ze alle voorzieningen en toeslagen aan.

Deze vier groepen komen volgens het Nibud niet rond:

  1. Jongeren tot 21 jaar met bijstandsuitkering of minimumloon.
  2. Stellen met een bijstandsuitkering met twee of meer kinderen van 12 jaar en ouder.
  3. Mensen met een minimuminkomen en hoge zorgkosten.
  4. Mensen met een flexibel inkomen (ook zzp’ers).

Alleen al in de of vitale sectoren zoals de zorg of huishouding werken ongeveer 1 miljoen mensen met een minimumloon of net iets daarboven. Dat zij nauwelijks kunnen rondkomen is een structureel probleem. Dat lossen we niet op met een eenmalige bonus of applaus.

Een structureel probleem vraagt om structurele oplossing: het verhogen van het minimumloon.

M: Voor 14

Ridderkerk kan niet besluiten tot het verhogen van het minimumloon, wel kunnen wij zoals veel andere gemeenten een dringend oproep doen aan het kabinet. Daartoe dienen wij een motie in.

 Werken moet lonen

Het is een uitdaging voor werkzoekenden om een baan te vinden. De gemeente zet in op ondersteuning en zet daarvoor verschillende instrumenten in.

De gemeente heeft in 2020 niet het omstreden en door FNV bestreden instrument ingezet dat lijkt op de eerdere Flextensie constructie. Wij hopen van harte dat dat ook niet meer gebeurt en er vol ingezet wordt op begeleiding door de gemeente naar banen waar niet alleen de werkgever maar juist de Ridderkerker bestaanszekerheid aan gaat ontlenen.

Wij verzoeken het college en de klantmanagers om ook hierbij de inbreng van werkzoekenden serieus te nemen en niet vooral te kijken naar ingekochte trajecten.

Eenzaamheid

Er is zorg om voor volwassen mensen die hulp nodig hebben. Er wordt zorg uitgesteld of niet/minder geleverd. Eenzaamheid, depressies en huiselijk geweld nemen toe. De problemen voor cliënten van de failliet verklaarde thuiszorgorganisatie zijn nog niet opgelost.

Het is goed dat er door organisaties en particulieren initiatieven worden ontplooid om eenzaamheid tegen te gaan, zoals de buurtcirkels en het Geheugenpaleis, koffieochtenden en eetclubjes.

In coronatijd zitten meer ouderen noodgewongen thuis en raken makkelijker uit beeld. Wijkrestaurants, zangkoren, bridgeclubs etc komen niet meer bijeen.

De dagbesteding van ouderen wordt in de coronatijd afgeschaald waardoor ouderen meer alleen thuis zitten en mantelzorgers zwaarder worden belast.

Onze jeugd

Gelukkig gaat het met een groot deel van de jongeren in Ridderkerk goed. Uit onderzoek blijkt dat bijna 60 procent van de jongeren zich somberder voelt in deze coronatijd. In Ridderkerk voelden zich al relatief veel jongeren zich eenzaam en depressief. Nu er wachtlijsten zijn bij de wijkteams en jeugdzorginstellingen, scholen en sportclubs minder open zijn vraagt dat om extra waakzaamheid. De coronacrisis maakt veel zichtbaar zoals de kinderen die thuis onvoldoende middelen hebben om digitaal onderwijs te volgen. Of kinderen en vrouwen die thuis een onveilige situatie ervaren.

Juist in deze tijd en de komende maanden zou het wijkteam in de gelegenheid moeten zijn om voldoende uren in te zetten, op school of voor scholen.

Wijkteam op voldoende sterkte

De wijkteams zijn al belast en krijgen meer werk. Er zijn wachtlijsten en er is naar verwachting een door Corona uitgestelde vraag.

Er wordt een Integraal beleid Sociaal Domein opgesteld dat beoogt te leiden tot betere en efficiëntere uitvoering. Om de effecten van de coronaperiode op te kunnen vangen, de wachtlijsten weg te werken, overbruggingszorg te leveren terwijl overgegaan wordt naar ander beleid roept de vraag op of (tijdelijke) versterking van de wijkteams niet noodzakelijk is.

We kunnen in Ridderkerk niet vooral in voordeuren investeren als we niet bereid zijn te zorgen dat het ook achter voordeuren op orde is.

V: Wordt (tijdelijke) versterking van het wijkteam overwogen om de wachtlijsten te verkorten, waar nodig extra inzet te plegen en de effecten van de coronacrisis op te vangen?

Integraal werken

PvdA Ridderkerk is een groot voorstander van Mobility Mentoring dat tot doel heeft huishoudens duurzaam zelfredzaam te maken door hen minder fragmentarisch  en gerichter te ondersteunen op de vijf levensgebieden waaronder inkomen en gezondheid.

Voorzichtig krijgt de koppeling wijkteam en afdeling participatie vorm. De koppeling wijkteam en schuldhulpverlening is daarbij zeer belangrijk. Daarom dienen wij met de ChristenUnie daartoe een motie in.

Begeleiding bij aanvragen van voorzieningen

Het is belangrijk dat van klantencontactcentrum tot toezicht er meer kennis is van de mogelijkheden van mensen met een licht verstandelijke beperking en/of laaggeletterden. Deze twee groepen hebben soms onafhankelijke hulp nodig om het proces met de gemeente te doorlopen. Het is goed dat er steeds gewezen wordt op clientondersteuning van MEE. De ambtenarenorganisatie en de platforms zijn gebaat bij kennis over het verloop van de processen.

 V: Wij verzoeken het college om bij het Maatschappelijk Burgerplatform en het Minimaplatform te peilen of zij een soort Ombudsfunctie willen vervullen.

Geen Fraude

In het publieke debat worden nogal eens te eenzijdige beelden neergezet van ‘fraude’. Het percentage moedwillige fraudegevallen door inwoners met betrekking tot de Participatiewet is zeer beperkt. Veel vaker worden inwoners ook als fraudeur gelabeld wanneer onbewust de regels worden overtreden. De regels en formulieren zijn complex, vormen een flinke administratieve belasting voor mensen die ook geregeld moeite hebben met lezen en/of schrijven of die bijvoorbeeld vanwege problematische schulden of andere zorgen verminderde capaciteit hebben om adequaat met dergelijke situaties om te gaan.

Handhaving

Handhaving en bejegening moeten doelmatig zijn: hard tegen degenen die aantoonbaar moedwillig misbruik maken van het systeem en de mogelijkheden die de gemeente biedt, zacht en gericht op duurzame zelfredzaamheid bij alle andere inwoners.

In de beeldvorming is het daarom belangrijk om handhaving te zien als onderdeel van kwaliteit, net als de bejegening.

Deskundigheid en vasthoudendheid zijn belangrijke eigenschappen in het opsporen van fraude, maar bekend is tot welke excessen  en traumatische ervaringen op zichzelf functionerende fraudeteams kunnen leiden.

Het is daarom sterk aan te bevelen om een externe toezichthouder aan te stellen voor het beoordelen van de kwaliteit van uitvoering van de Participatiewet voor zover dit medewerkers van de gemeente betreft, zodat de slager niet zijn eigen vlees keurt.

V: wordt overwogen om een externe toezichthouder aan te stellen voor de beoordeling van de uitvoering van de Participatiewet?

Data gestuurd handhaven

Kritiek op data gestuurd handhaven en programma’s als SyRi is niet onterecht. Ook is de voorspellende kwaliteit van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) nog niet aangetoond. Mede op basis van maatschappelijke discussies rond (etnisch) profileren, recente uitspraken van de rechtbank, het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, de AVG en andere wet- en regelgeving, is het belangrijk dat duidelijk wordt gemaakt welke positie en waarborgen de gemeente heeft. En dat kennis van de valkuilen van de systemen bij de medewerkers bekend zijn.

Inburgering

Inburgeraars hebben veelal bij DUO een lening afgesloten om een inburgeringscursus te kunnen betalen. Zij moeten binnen drie jaar examen doen. Als gevolg van Corona zijn veel scholen dicht en weten mensen niet wat te doen. Vanaf 1 januari is de gemeenten verantwoordelijk voor de inburgeraars

Het voorkomt veel problemen wanneer daarop vooruitlopend de informatievoorziening richting de nieuwe en de oude groep wordt geïntensiveerd.

Dierenwelzijn

Het kind van de rekening is vaak een dier. Ook nu is dierenwelzijn belangrijk. In de huishoudens met een Ridderkerkpas helpt een huisdier eenzaamheid tegengaan en lichaamsbeweging bevorderen. De dierenartskosten voor een huisdier kunnen oplopen en maakt dat sommigen zich letterlijk het brood uit de mond sparen of schulden maken.

V: Wij verzoeken het college om mogelijk te maken om de dierenartskosten en dierenverzekering te betalen met het tegoed op de Ridderkerkpas.

 

DIENSTBARE GEMEENTE

Kunst en cultuur

Kunst en cultuur dagen uit om na te denken en maken nieuwsgierig. Dankzij muziek, beelden en verhalen kunnen we onze eigen voorstelling van de wereld kritisch toetsen en ontwikkelen. Het is dan ook belangrijk dat kinderen al in aanraking komen met kunst en cultuur. De PvdA Ridderkerk hoopt dat de vleugel van het gemeentehuis zich kan en wil ontwikkelen tot een Ridderkerks cultuurcentrum. Kunst is niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen belangrijk. Mensen met een kleine beurs zouden moeiteloos toegang moeten kunnen krijgen, zodat de blik verbreed en het hoofd uitgedaagd wordt. Wij steunen onze lokale kunstenaars, de Kunstroute, de Oudheidkamer, de theater- en muziekverenigingen en andere culturele instellingen in Ridderkerk. Zo schaft de gemeente naar aanleiding van een motie die wij samen met GroenLinks hebben ingediend, jaarlijks weer een lokaal kunstwerk aan. Wij zijn tegen de bezuinigingen die het college voorstelt op kunst, cultuur en muziekonderwijs.

Communicatie met inwoners en ondernemers

In veel wijken zijn inwoners en ondernemers ontevreden over de communicatie met de gemeente. In Rijsoord wil de gemeente een steiger in de Waal maken. Het plan is besproken met een aantal organisaties in de buurt van de toekomstige steiger (die niet tevreden zijn met het huidige plan) maar niet met de bewoners daar of met het wijkoverleg. Die werden door het plan overrompeld. In Slikkerveer melden inwoners en winkeliers in de omgeving van het Dillenburgplein al jaren bij gemeente en politie de nachtelijke overlast van jongeren onder invloed van drank en lachgas. Toch werd er recent vanuit de gemeente gereageerd alsof ze het voor het eerst hoorden. Tot ergernis en boosheid van de klagers. In het centrum van Ridderkerk is het de bedoeling dat bij bakkerij Voordijk voor de deur een keerlus wordt gemaakt voor auto’s en vrachtwagens. Inwoners die daar boven wonen zijn tot nu toe niet betrokken. En zo zijn er meer voorbeelden te noemen. Het college heeft aangegeven dat het participatie en inspraak van inwoners en ondernemers belangrijk vindt en bezig is verbeteringen aan te brengen. Er zijn ook wel wat verbeteringen zichtbaar. De voor de zomer vastgestelde groenvisie en de ontwikkeling van de voormalige school aan de Windmolen tot appartementen zijn voorbeelden waar de participatie van inwoners wel goed is verlopen. De verbeteringen lijken echter incidenteel, wethouderafhankelijk en elke keer anders. De PvdA Ridderkerk pleit daarom al langer voor een gedegen en laagdrempelige communicatie met inwoners en ondernemers. De beloofde gemeenteapp zou een stap in de goede richting zijn. Daarnaast zou het helpen als de gemeente in alle processen – in elke fase – sterke communicatie met en participatie van inwoners en ondernemers als prioriteit opneemt. Dat vraagt om betere afspraken tussen de gemeente, inwoners, ondernemers, wijkoverleggen en platforms. Goede communicatie en participatie aan de voorkant zorgt voor meer betrokkenheid en positiviteit. En voorkomt verrassingen en kritiek achteraf.

Tot slot

De PvdA Ridderkerk vertrouwt op een gemeentebestuur, beleidsmakers en inwoners met een warm hart en een verstandig hoofd. Wij danken de ambtenaren voor hun inzet. En wensen de raad en het college veel wijsheid en collegialiteit toe bij het bespreken van de stukken.

Namens de PvdA Ridderkerk

Jeroen Rijsdijk

Arianne Ripmeester

Jilles Soffree

Ruud van den Bergh

Yvet den Haan