Winkelen

30 oktober 2019

Winkelen (door Arianne Ripmeester)

Winkelen in de eigen wijk of gemeente doe ik graag. Een dagje stad is ook leuk maar liever steun ik de lokale winkeliers. Met diverse en goede winkels in de gemeente stijgt de leefbaarheid. En voor de gelukkigen onder ons ook de waarde van hun koophuis.
Het aantal vers speciaalzaken neemt in Nederland af, in Ridderkerk lijkt het stabiel. Dat lukt alleen met goede producten, de inzet van de winkeliers èn van trouwe consumenten. In Nederland komt tegenwoordig 65 tot 70% van wat we eten via de supermarkt op ons bord. Supermarkten hebben vaker dan vroeger ook de functie van ontmoetingsplaats, veilige plek om te pinnen en postkantoor. Uit onderzoek blijkt dat mensen in beweging blijven door de dagelijkse wandeling of fietsrit om boodschappen te doen. Veel winkels hebben een sociaal gezicht door een praatje bij de kassa, herkennen van dementie en door het sponsoren en steunen van lokale evenementen en projecten.
Behoud van winkelstrips en supermarkten als Boon’s en de Aldi zijn ook daarom belangrijk voor een wijk. De gemeente speelt hierin een belangrijke rol zoals we hebben gezien bij het aangekondigde vertrek van Lidl Vlietplein en op een heel andere manier bij de verbouwing van Lidl Bolnes. Vanwege verwachtingen en toezeggingen zouden gemeente,ondernemers en omwonenden veel eerder in gesprek moeten gaan. Als winkels verdwijnen hebben met name ouderen en minder mobielen, en dan ook hun mantelzorgers een probleem.

Voedselverspilling
Er is bij consumenten en winkeliers steeds meer aandacht voor een beter milieu, Fairtrade, voedselkwaliteit en voedselverspilling. Wist u dat een Nederlands huishouden per jaar gemiddeld 34 kilo eten per persoon weggooit? Eten dat nog prima gegeten had kunnen worden.
Door slim te koken, kopen en bewaren kan iemand tot €120 per persoon per jaar besparen. En het is beter voor het milieu. De tips klinken vertrouwd zoals koop niet meer dan je nodig hebt. Maak een
boodschappenlijstje. Wees creatief met restjes. Bijna over datum? Bak het op of vries het in!
U weet vast ook dat TGT betekent Te Gebruiken Tot en dat het eten na die datum niet meer veilig is. Dat THT betekent Tenminste Houdbaar Tot en dat na die datum de kwaliteit minder wordt. Maar dat het vaak nog wel een paar dagen veilig te eten is. Dus kijk, ruik en proef. Meer tips staan op de site samentegenvoedselverspilling.nl.
Weggooien is zo zonde!

Wilt u doorpraten over deze of andere onderwerpen mail gerust naar [email protected].